مرودشت کجاست؟ ، یادگار شکوه ایران باستان
به گزارش سفر به تایلند، اگر در پی یافتن پاسخ به سوال مرودشت کجاست به این مطلب رسیده اید، باید بگوییم مرودشت شهری کهن در شمال استان فارس است که با دارا بودن آثار باستانی بی نظیر، جاذبه های طبیعی چشم نواز و صنایع دستی زیبا، مانند نگینی در این استان می درخشد. این شهر، مهد تمدن های باستانی و یادگار شکوه و عظمت ایران باستان به شمار میرود و هر ساله گردشگران و پژوهشگران بسیاری را برای بازدید به خود جذب می نماید. ما در این مطلب از مجله گردشگری خبرنگاران، با معرفی جاذبه های دیدنی، آنالیز آب وهوا، مرور تاریخچه مرودشت و… شما را با این شهر باستانی بی نظیر، بیشتر آشنا خواهیم کرد.
گذری بر تاریخ کهن مرودشت | شهری با قدمت چندین هزارساله
قبل از اینکه به پاسخ سوال مرودشت کجاست و ذکر موقعیت دقیق این شهر بپردازیم، کمی تاریخچه آن را مرور خواهیم کرد. مرودشت، شهری با قدمتی چندین هزار ساله به شمار میرود که در استان فارس ایران واقع شده است. این شهر که در دوران باستان به عنوان مرو شناخته می شد، همیشه از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار بود. آثار باستانی کشف شده در این منطقه، نشان می دهند که قدمت سکونت انسان در مرودشت، به دوران پیش از تاریخ می رسد. در دوره های مختلف، اقوام و تمدن های مختلفی در این منطقه ساکن بوده اند که از جمله آن ها، می توان به ایلامیان، مادها، هخامنشیان، ساسانیان و اعراب اشاره نمود.
مرودشت در دوران هخامنشی به اوج شکوه و عظمت خود رسید. این شهر به عنوان مرکز سیاسی و مالی امپراطوری ایران باستان انتخاب شد و محل احداث بناهای باشکوهی مانند تخت جمشید، نقش رستم و پاسارگاد بود. در دوران ساسانی نیز مرودشت از شهرهای مهم و آباد به شمار می رفت. در این دوره، شهر استخر به عنوان مرکز ساسانیان و یکی از مراکز مهم سیاسی، مالی و فرهنگی ایران، در نزدیکی مرودشت احداث شد.
پس از اسلام نیز این شهر، به یکی از مراکز مهم مذهبی و فرهنگی در فارس تبدیل شده بود. در این دوره، مساجد و مدارس متعددی در این شهر احداث شدند و در مجموع، مرودشت به عنوان یکی از مراکز مهم علم و دانش در ایران شناخته می شد.
مرودشت کجاست؟ | گنجینه ای از دیدنی ها
اگر برای تان سوال باشد که موقعیت جغرافیایی دقیق مرودشت کجاست، باید بگوییم که این شهر در فاصله 40 کیلومتری شمال شیراز واقع شده است. مرودشت در دامنه های جنوبی رشته کوه های زاگرس و در دشت وسیعی به همین نام قرار گرفته است. این دشت از شمال به کوه های زاگرس، از جنوب به جلگه مرودشت، از شرق به شهرستان ارسنجان و از غرب به شهرستان سپیدان محدود می شود.
مرودشت از نظر موقعیت جغرافیایی در منطقه ای راهبردی قرار گرفته است که با ارائه تلفیقی بی نظیر از تاریخ، فرهنگ، طبیعت و هنر، مقصدی ایده آل برای سفر به شمار میرود. سفر به این شهر کهن، سفری به اعماق تاریخ و فرهنگ ایران باستان و فرصتی برای لذت بردن از طبیعت بکر و سرسبز این سرزمین خواهد بود. در ادامه، به معرفی بعضی از جاذبه های تاریخی، فرهنگی و طبیعی این کهن شهر می پردازیم.
تخت جمشید | یادآور شکوه و عظمت ایران باستان
اگر بخواهیم بگوییم معروف ترین جاذبه های استان فارس و مرودشت کجاست، باید از تخت جمشید به عنوان یکی از مهم ترین آن ها نام برد. مجموعه تاریخی تخت جمشید که در گذشته با نام پرسپولیس شناخته می شد، یادمان باشکوهی از دوران شکوه و جلال امپراتوری هخامنشی است. این مجموعه بزرگ در طول 20 سال و به دستور داریوش اول، خشایارشا و اردشیر اول احداث شده است و گنجینه ای از شاهکارهای معماری، هنر و فرهنگ ایرانیان باستان را به نمایش می گذارد.
تخت جمشید متشکل از کاخ ها، تالارها، دروازه ها، ستون ها و نقش برجسته های متعددی است که هر یک، جلوه ای از عظمت و شکوه این امپراتوری پهناور را به تصویر می کشد. کاخ آپادانا، کاخ تچرا، دروازه ملل، ستون های سربه فلک کشیده و نقش برجسته های ظریف و پرنقش و نگار، همگی شاهدی بر نبوغ و خلاقیت هنرمندان و معماران آن دوران هستند.
این مجموعه تاریخی که در لیست میراث دنیای یونسکو نیز به ثبت رسیده است، به عنوان مرکز تشریفاتی هخامنشیان، محل برگزاری مراسم و جشن های بزرگ و مکانی برای دیدار سفرای ملل مختلف بوده است. امروزه، تخت جمشید به عنوان یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری مرودشت محسوب می شود که می توان گفت از مهم ترین جاهای دیدنی شیراز نیز به شمار می رود و سالانه پذیرای گردشگران و پژوهشگران بی شماری از سراسر دنیا است.
- آدرس: 57 کیلومتری شمال شیراز و در نزدیکی شهر مرودشت.
راه های دسترسی به تخت جمشید مرودشت کجاست؟
تخت جمشید در 57 کیلومتری شمال شهر شیراز و در نزدیکی شهر مرودشت واقع شده است. برای رسیدن به این مجموعه تاریخی باشکوه، راه های مختلفی وجود دارند که به شرح زیر هستند:
- با وسیله نقلیه شخصی: از شیراز، با طی کردن حدود 57 کیلومتر به سمت شمال و از مرودشت با طی کردن 17 کیلومتر به سمت شمال، به تخت جمشید خواهید رسید.
- با اتوبوس: اتوبوس هایی از ترمینال شهید کاراندیش شیراز به مرودشت می روند و از آنجا می توانید با تاکسی یا اتوبوس های محلی به تخت جمشید بروید.
- با تور: تورهای یک روزه از شیراز و سایر شهرها به تخت جمشید برگزار می شوند که شامل حمل و نقل، بلیط ورودی و راهنمای تور هستند.
توجه داشته باشید که در نزدیکی تخت جمشید، پارکینگ وجود دارد و به علت گرمای هوا، همراه داشتن آب، کرم ضد آفتاب، عینک آفتابی و کلاه لازم است.
نقش رستم | آرامگاه ابدی شاهنشاهان هخامنشی
نقش رستم، مجموعه ای از مقابر، نقش برجسته ها و کتیبه های سنگی است که در شمال شهر مرودشت واقع شده است و بخش مهمی از هویت تاریخی این شهر محسوب می شود. این محوطه باستانی که به عنوان یکی از میراث دنیای یونسکو به ثبت رسیده است، یادمانی از عظمت و شکوه امپراتوری هخامنشی به شمار می رود.
آرامگاه های چهار تن از پادشاهان هخامنشی به نام های داریوش اول، خشایارشا، اردشیر اول و داریوش دوم در نقش رستم قرار گرفته است. این آرامگاه ها به صورت صخره ای در دل کوه تراشیده شده اند و نمای بیرونی آن ها به شکل صلیب است. در بالای هر آرامگاه، نقش برجسته ای از شاهنشاه در حال نیایش اهورامزدا وجود دارد. این مقابر با ظرافت و دقت تمام ساخته شده اند و نشان دهنده تبحر و ذوق و سلیقه معماران و هنرمندان دوره هخامنشی هستند.
علاوه بر آرامگاه ها، نقش رستم به علت نقش برجسته های متعددی که روی صخره ها حک شده است نیز معروفیت دارد. این نقش برجسته ها، وقایع مهم تاریخی و آیین های مذهبی دوره هخامنشی را به تصویر می کشند. از جمله مشهورترین نقش برجسته های نقش رستم، می توان به نبرد داریوش سوم با اسکندر مقدونی، تاج گذاری اردشیر اول، اهورامزدا و خدایان دیگر اشاره نمود. نقش رستم نه تنها از نظر تاریخی و فرهنگی، بلکه از نظر معماری نیز حائز اهمیت است.
- آدرس: شمال مرودشت، روستای زنگی آباد.
راه های دسترسی به نقش رستم مرودشت کجاست؟
علاوه بر اتوبوس که مشابه یکی از راه های دسترسی به تخت جمشید است و بالاتر نیز گفته شد، راه های زیر برای دسترسی به نقش رستم وجود دارند:
- با وسیله نقلیه شخصی: از شیراز با طی کردن حدود 65 کیلومتر به سمت شمال و از مرودشت با طی کردن 10 کیلومتر به سمت شمال، به نقش رستم خواهید رسید.
- با تور: تورهای یک روزه از شیراز و سایر شهرها به نقش رستم نیز برگزار می شوند و هزینه حمل ونقل، بلیط ورودی و راهنمای تور به عهده مسافر است.
توجه داشته باشید که در نزدیکی نقش رستم نیز پارکینگ وجود دارد. در این سفر، علاوه بر به همراه داشتن آب، ضد آفتاب، عینک و کلاه، کفش مناسب پیاده روی نیز لازم است؛ زیرا برای بازدید از آرامگاه ها و نقش برجسته ها باید از پله ها بالا بروید.
تنگ بستانک مرودشت | بهشت گمشده
تا به اینجا، اشاره نمودیم که مرودشت کجاست و به ذکر چند مورد مهم از جاذبه های تاریخی این شهر پرداختیم؛ اکنون می خواهیم به جاذبه های طبیعی مرودشت اشاره کنیم. تنگ بستانک که به بهشت گمشده ایران نیز معروف است، یکی از جاذبه های طبیعی و گردشگری استان فارس به شمار می رود و در شهرستان مرودشت واقع شده است. این تنگه به علت طبیعت بکر و زیبا، آب وهوای خنک و مطبوع و وجود آبشارها و چشمه های متعدد، به عنوان یکی از مقاصد محبوب گردشگران در فصل های گرم سال شناخته می شود.
برای رفتن به تنگ بستانک، می توانید از مسیر مرودشت به کامفیروز بهره ببرید. پس از رسیدن به کامفیروز، باید حدود 15 کیلومتر به سمت غرب بروید تا به تنگ بستانک برسید. در تنگ بستانک، امکانات رفاهی مانند آلاچیق، سرویس بهداشتی و بوفه وجود دارند؛ بعلاوه، در این مکان، می توانید به فعالیت های مختلفی مانند پیاده روی، کوهنوردی، شنا، عکاسی و گشت و گذار در طبیعت بپردازید.
- آدرس: مرودشت، جاده درودزن، کامفیروز.
سد درودزن | نگین آبی فارس
سد مخزنی درودزن که قبلا به نام سد داریوش کبیر شناخته می شد، در 50 کیلومتری شمال غرب شهر مرودشت، در استان فارس و روی رود کر ساخته شده است. این سد که در سال 1351 به بهره برداری رسید، از بزرگ ترین سدهای مخزنی ایران به شمار می رود و نقش مهمی در تامین آب آشامیدنی، کشاورزی و برق منطقه دارد. مشخصات فنی سد درودزن به شرح زیر است:
- ارتفاع از پی: 58 متر
- طول تاج: 735 متر
- حجم مخزن: 960 میلیون مترمکعب
- ظرفیت تولید برق: 15 مگاوات
سد درودزن، علاوه بر تامین آب آشامیدنی و کشاورزی، به عنوان یک مقصد گردشگری مجذوب نماینده نیز شناخته می شود. در این منطقه، می توانید از سرگرمیات متنوعی لذت ببرید و خاطراتی به یادماندنی و خوش برای خود و عزیزان بسازید. در درجه اول، طبیعت بکر و چشم انداز دل انگیز دریاچه، اولین چیزی است که نظر هر گردشگری را به خود جلب می نماید.
می توانید در ساحل دریاچه، پیک نیک کنید و به قایق سواری بپردازید؛ بعلاوه در اطراف سد، کوه های بلندی وجود دارند که علاقه مندان به کوه نوردی و طبیعت گردی، می توانند از آن ها لذت ببرند. در محوطه سد درودزن نیز امکانات مورد احتیاج مسافران مانند هتل، رستوران، فروشگاه و سرویس بهداشتی موجود است.
- آدرس: 50 کیلومتری شمال غرب شهر مرودشت.
سرآسیاب مرودشت | آرامشی در دل طبیعت
تفرجگاه سرآسیاب یکی از تفرجگاه های طبیعی و زیبا در شهرستان مرودشت استان فارس است که در دامنه کوه های شمالی سیدان قرار گرفته است. این تفرجگاه با داشتن چشمه ای خنک و گوارا، درختان سرسبز و طبیعت بکر، مکانی برای سرگرمی و گذراندن اوقات فراغت در کنار خانواده و دوستان به شمار می رود. چشمه سرآسیاب از دل کوه می جوشد و آبی خنک و گوارا دارد. این چشمه در تمام فصول سال، پر آب است و مکانی مناسب برای آب تنی و سرگرمی محسوب می شود.
در تفرجگاه سرآسیاب، درختان مختلفی از جمله چنار، بلوط، بید و نارون وجود دارند که سایه ای خنک و دلنشین برای گردشگران فراهم می نمایند. بعلاوه در این جاذبه، امکاناتی از جمله آلاچیق، سرویس بهداشتی، عبادتگاه و فروشگاه مواد غذایی برای رفاه حال گردشگران فراهم شده اند. تفرجگاه سرآسیاب در 25 کیلومتری شهرستان مرودشت و در نزدیکی شهر سیدان واقع شده است. برای دسترسی به این تفرجگاه، می توانید از جاده مرودشت به سیدان بهره ببرید.
- آدرس سرآسیاب مرودشت: 25 کیلومتری شهرستان مرودشت و در نزدیکی شهر سیدان.
حصار سرسبز مرودشت | گشتی در محلات متنوع
اگر مسافر مرودشت باشید، شاید برای تان جالب باشد که بدانید دهستان ها و روستاهای زیبای مرودشت کجاست. در ادامه، به معرفی بعضی از روستاهای زیبای این شهر می پردازیم. شهرستان مرودشت دارای 17 دهستان است که در هر دهستان، تعدادی روستا وجود دارد. با وجود اینکه تعداد روستاها در هر دهستان مشخص نیست، اما می توان تخمین زد که در مجموع، بیش از 100 روستا در مرودشت وجود داشته باشد.
روستای حصار یکی از زیباترین روستاهای بخش درودزن در شهرستان مرودشت استان فارس است. این روستا در دامنه کوه های زاگرس و در فاصله حدود 5 کیلومتری شهر درودزن واقع شده است. حصار به علت طبیعت بکر و سرسبز، آب وهوای خنک و دلنشین و مردمی خونگرم و مهمان نواز، یکی از مقاصد محبوب گردشگری در استان فارس به شمار میرود. برای دسترسی به این روستا، می توانید از جاده مرودشت به درودزن بهره ببرید. جاذبه های گردشگری روستای حصار به شرح زیر است:
- آبشار حصار: آبشار حصار یکی از زیباترین آبشارهای استان فارس است. این آبشار از ارتفاعات کوه های زاگرس سرازیر می شود و در مسیر خود، چشم انداز ای بدیع و چشم نواز را خلق می نماید.
- رودخانه حصار: رودخانه حصار از میان این روستا عبور می نماید و در فصول گرم سال، مکانی مناسب برای آب تنی و سرگرمی است.
- باغ های میوه: در روستای حصار، باغ های میوه متعددی از جمله سیب، گردو، هلو و زردآلو وجود دارد.
- کوه های زاگرس: کوه های زاگرس در اطراف روستای حصار واقع شده اند و مکانی مناسب برای کوه نوردی و طبیعت گردی هستند.
- آدرس روستای حصار: 5 کیلومتری شهر درودزن و در 40 کیلومتری شهرستان مرودشت.
محلات معروف مرودشت کجاست؟
علاوه بر روستاهای زیبا، شهرستان مرودشت دارای محلات متعددی با ویژگی های منحصربه فرد است. هر محله، داستان ها و خاطرات خاص خود را دارد و بازتابی از تنوع فرهنگی و اجتماعی این شهرستان کهن است. در ادامه، به طور خلاصه بعضی از محلات معروف مرودشت را نام می بریم:
- مهرآباد: محله ای سرسبز و خوش آب وهوا در شمال شهر، با قدمتی دیرینه و مردمی خونگرم است.
- فرهنگ: محله ای نوساز و مدرن در غرب شهر که امکانات رفاهی و آموزشی مناسبی دارد.
- سهل آباد: محله ای قدیمی در جنوب شهر به شمار میرود که از بافتی سنتی برخوردار است.
- ژیان: محله ای در شرق شهر است که چشم اندازهای زیبایی به دشت مرودشت دارد.
- کارخانه قند: محله ای در جنوب غربی شهر است که در گذشته، محل استقرار کارخانه قند مرودشت بوده است.
کشاورزی در مرودشت | سرزمینی حاصلخیز با قدمتی دیرینه
جالب است بگوییم مرودشت در قلب استان فارس، به عنوان یکی از قطب های مهم کشاورزی ایران شناخته می شود. این منطقه با برخورداری از آب و هوای مناسب، خاک حاصلخیز و منابع آبی فراوان، بستری ایده آل برای کشت انواع محصولات کشاورزی فراهم نموده است. سابقه کشاورزی در مرودشت به دوران باستان باز می شود.
آثار برجای مانده از دوران هخامنشی و ساسانی، نشانه ای بر رونق کشاورزی در این منطقه در آن دوران است. امروزه، مرودشت به عنوان یکی از بزرگ ترین تولیدنمایندگان گندم، جو، ذرت، چغندر قند، انگور، پسته و مرکبات در ایران شناخته می شود و علاوه بر این، کشت زعفران، گل محمدی و صیفی جات نیز در این منطقه رواج دارد.
کشاورزی در مرودشت، نقش مهمی در اقتصاد این منطقه و زندگی مردم آن نیز ایفا می نماید؛ به طوری که اگر بخواهیم بگوییم منبع تامین احتیاجهای غذایی برای ساکنین مرودشت کجاست، باید نقش کشاورزی را بسیار پررنگ بدانیم. کشاورزی، زمینه اشتغال برای بسیاری از ساکنین را هم فراهم نموده است. در سال های اخیر، کوشش هایی برای مدرن سازی و مکانیزه کردن کشاورزی در مرودشت انجام شد.
استفاده از روش های آبیاری نوین، کشت گلخانه ای و توسعه صنایع تبدیلی، از جمله اقداماتی است که برای افزایش بهره وری و رونق کشاورزی در این منطقه اجرا شده است. با وجود چالش هایی مانند کمبود آب، خشکسالی و تغییرات آب و هوایی، باید بگوییم کشاورزی در مرودشت، همچنان از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
دامداری در مرودشت | رونق دام پروری در سرزمینی کهن
دام داری در مرودشت نیز سابقه ای دیرینه به قدمت تاریخ کشاورزی در این منطقه دارد و به عنوان یکی از فعالیت های مهم مالی و منبع عایدی برای بسیاری از ساکنان مرودشت محسوب می شود. این حرفه به علت وجود مراتع سرسبز، آب وهوای مناسب و تنوع اقلیمی در این ناحیه، از گذشته تا به امروز مورد توجه بوده است. پرورش گوسفند، بز، گاو، مرغ و طیور از جمله فعالیت های رایج در این بخش است.
مرودشت به علت برخورداری از مراتع غنی، یکی از مراکز مهم پرورش گوسفند و بز در ایران به شمار میرود و تولید پشم، گوشت و لبنیات نیز از جمله دستاوردهای مهم این بخش در این منطقه است. پرورش گاو نیز در مرودشت رونق قابل توجهی داشته و تولید شیر، گوشت و چرم از جمله فراورده های اصلی این بخش به شمار می رود.
از زمستان سرد تا تابستان گرم مرودشت
شهرستان مرودشت در استان فارس، دارای آب وهوایی گرم و خشک است. بااین حال، تنوع توپوگرافی این شهرستان، باعث ایجاد تنوع در آب وهوای آن شده است. با توجه به اینکه نوع اقلیم این شهر را مشخص کردیم، به طور کلی، می توان آب وهوای آن را به 3 دسته تقسیم کرد:
- آب وهوای گرم و خشک: این نوع آب وهوا در دشت های مرودشت حاکم است. در این منطقه ها، تابستان ها گرم و خشک و زمستان ها معتدل و پربارش خواهد بود.
- آب وهوای معتدل کوهستانی: این نوع آب وهوا در نواحی کوهستانی مرودشت، به خصوص در بخش های شمالی و غربی شهرستان حاکم است. در این منطقه ها، تابستان ها خنک و زمستان ها سرد و پر برف خواهد بود.
- آب وهوای نیمه بیابانی: این نوع آب وهوا در نواحی جنوبی و شرقی مرودشت حاکم است. در این منطقه ها، تابستان ها بسیار گرم و خشک و زمستان ها کوتاه و معتدل خواهد بود.
در مجموع، عواملی چون موقعیت جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا و کوه های زاگرس در مشخص آب وهوای این شهر تاثیر دارند.
نقش لباس های محلی در فرهنگ و تاریخ مرودشت کجاست؟
لباس محلی هر منطقه، بازتابی از فرهنگ، تاریخ و آداب ورسوم آن منطقه است. لباس محلی مرودشت نیز از این قاعده مستثنی نیست. این لباس ها با رنگ ها و طرح های زیبا و متنوع، نشان دهنده ذوق و سلیقه محلی ها هستند و نقشی مهم در حفظ فرهنگ و تاریخ این منطقه دارند. امروزه، استفاده از لباس محلی مرودشت، در روزهای خاصی مانند عیدها و جشن ها رواج دارد. بااین حال، کوشش هایی برای احیای این لباس ها و استفاده از آن ها در زندگی روزمره در حال اجرا است. در ادامه به بعضی از لباس های محلی این شهر اشاره می کنیم.
رایج ترین لباس محلی در مرودشت، لباس محلی لری است که از طرح های منحصربه فرد از طبیعت و نقوش هندسی الهام گرفته شده است. لباس قشقایی یکی دیگر از لباس های محلی رایج در مرودشت به شمار میرود که به استفاده از رنگ های شاد و متنوعی مانند قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی و بنفش مشهور است؛ این رنگ ها، نمادی از شادابی، طراوت و سرزندگی مردم قشقایی هستند.
اگرچه استان فارس به طور سنتی محل سکونت قوم بلوچ نیست، اما به علت مهاجرت و سکونت بعضی از طوایف بلوچ در منطقه ها مختلف این استان، شاهد وجود لباس محلی بلوچی در بعضی از شهرستان ها از جمله مرودشت هستیم. این لباس نیز به صورت ساده و کاربردی، با استفاده از رنگ های تیره و پارچه های نخی دوخته شده است.
یادگاری های مرودشت | لذت خرید سوغاتی
تا به اینجای مطلب، برای تان شرح دادیم که مرودشت کجاست و با بعضی از جاذبه ها و اطلاعات این شهر زیبا آشنا شدیم. همان طور که اشاره نمودیم، مرودشت از شهرهای کهن ایران به شمار میرود و به علت قدمت تاریخی و جاذبه های طبیعی و فرهنگی، سوغاتی های منحصر به فردی نیز دارد. در ادامه، بعضی از معروف ترین صنایع دستی و خوراکی های مرودشت را معرفی نموده ایم تا برای خرید سوغاتی، انتخاب راحت تری داشته باشید.
- گلیم و جاجیم: مرودشت به علت بافت گلیم و جاجیم های نفیس و زیبایش معروفیت دارد. این گلیم و جاجیم ها با استفاده از رنگ های طبیعی و طرح های سنتی بافته می شوند و از جمله زیباترین سوغات مرودشت به شمار می روند.
- سفال گری: سفال گری نیز از جمله هنرهای سنتی رایج در مرودشت است. ظروف سفالی با طرح ها و نقش های متنوع و زیبا، علاوه بر مرودشت، جزو معروف ترین سوغات شیراز نیز محسوب می شوند.
- انگور: مرودشت به علت کیفیت بالای انگورهایش مشهور است. انگورهای مرودشت در انواع مختلفی از جمله انگور عسلی، انگور یاقوتی و انگور ریشم یاقوتی تولید می شوند و به عنوان سوغات محبوب این شهر به شمار می روند.
- بادام: بادام مرودشت نیز از بادام های باکیفیت و خوش طعم ایران است. این بادام به صورت خام و تولید شده به فروش می رسد و از جمله سوغات محبوب این شهر به شمار می رود.
- حلوا ارده: حلوا ارده، این شیرینی سنتی محبوب ایرانی، در مرودشت طعمی خاص و اصیل به خود گرفته است که آن را از سایر نقاط ایران متمایز می نماید. حلوا ارده مرودشت در 4 نوع ساده، زعفرانی، پسته ای و بادامی تولید می شود.
زبان مردم مرودشت | نشانه ای دیگر از فرهنگ غنی
زبان مردم مرودشت، مانند هویت این سرزمین کهن، از تنوع و غنای خاصی برخوردار است. در این منطقه، گویش ها و زبان های مختلفی در کنار هم رواج دارند که هر کدام بازتابی از تاریخ، فرهنگ و قومیت مردمان این خطه هستند. زبان غالب و رسمی مردم مرودشت، فارسی است. این زبان در ادارات، مدارس، رسانه ها و معاملات روزمره مورد استفاده قرار می گیرد. گویش مرودشتی که در واقع به گویش شیرازی نیز معروف شده، لهجه ای از زبان فارسی است که در مرودشت و بعضی از منطقه ها اطراف آن، رایج شده است. این گویش با حفظ بعضی از واژگان و اصطلاحات قدیمی فارسی، هویت زبانی خاص خود را حفظ نموده و در گفت وگوی روزمره مردم، به خصوص در میان نسل های قدیمی، رواج دارد.
البته در بعضی از بخش های مرودشت، به خصوص در بخش کامفیروز شمالی و جنوبی، زبان لری نیز تکلم می شود. این زبان که ریشه در تاریخ کهن مردمان لر دارد، در گویش ها و لهجه های مختلف در این منطقه رواج پیدا نموده است. در بعضی دیگر از منطقه ها مرودشت، به ویژه در میان ایل قشقایی، زبان ترکی قشقایی نیز تکلم می شود. این زبان هم ریشه در زبان های ترکی دارد و در گویش ها و لهجه های مختلف در میان ایل قشقایی رایج شده است.
مرودشت؛ تجلی زیبایی ها
در این مطلب، با هم سفری به مرودشت داشتیم و اشاره نمودیم که مرودشت کجاست، چه جاذبه هایی دارد و کمی هم درباره آب و هوا، آداب و رسوم، فرهنگ و زبان محلی مردم این خطه شرح دادیم.مرودشت، شهرستانی در استان فارس ایران، با قدمتی کهن و جاذبه های تاریخی و طبیعی فراوان است که به عنوان نگین سبز فارس شناخته می شود.
این شهر زادگاه کوروش کبیر، بنیانگذار سلسله هخامنشی است و آثار باستانی متعددی از این دوره مانند تخت جمشید، نقش رستم و پاسارگاد در این شهرستان واقع شده اند. مردم مرودشت به گرمی و مهمان نوازی مشهور هستند و آداب و رسوم و فرهنگی غنی و اصیل دارند. می توان گفت که سفر به مرودشت، سفری به تاریخ، طبیعت و فرهنگ ایران است که خاطراتی خوش را برای شما رقم خواهد زد. برای سفر به مرودشت می توانید بلیط هواپیما شیراز رزرو کنید و راهی این شهر شوید.
شما به مرودشت سفر داشته اید؟ می توانید تجربه های خود را از سفر به نگین سبز فارس، با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول درباره مرودشت
مرودشت در کدام استان است؟
مرودشت در استان فارس واقع شده است.
برترین زمان برای سفر به مرودشت چه زمانی است؟
بهار و پاییز، برترین زمان برای بازدید از جاذبه های تاریخی و طبیعی مرودشت هستند.
چگونه می توانیم به مرودشت سفر کنیم؟
مرودشت به وسیله جاده، راه آهن و خطوط هوایی به سایر نقاط ایران متصل است.
نحوه اقامت در مرودشت چگونه است؟
شما به انواع اقامتگاه ها مثل اقامتگاه بوم گردی، هتل شیراز و سایر هتل ها در مرودشت و… دسترسی خواهید داشت.
منبع: فلای تودی