طرز تهیه نوشیدنی شلغم؛ نوشیدنی محبوب زمستانی ترکی
به گزارش سفر به تایلند، با طرز تهیه نوشیدنی خوشمزه و متفاوت شلغم، سفری به حال و هوای دوست داشتنی کشور همسایه، ترکیه ترتیب دهید و از طعم آن لذت ببرید.
دلتان یک نوشیدنی لذیذ و نو می خواهد؟ نمی دانید برای مهمانی چه نوشیدنی مجلسی و متفاوتی سرو کنید؟ با خبرنگاران همراه شوید و برترین نوشیدنی های ایران و دنیا را در مجموعه شربت ها و نوشیدنی ها، در خانه و همراه با ما درست کنید. امروز قصد داریم طرز تهیه یک نوشیدنی بسیار خوشمزه و پرطرفدار به نام شالگام (Şalgam) یا شلغم را در اختیار شما قرار دهیم تا با درست کردن آن در مهمانی ها، عزیزان و دوستانتان را شگفت زده و متحیر کنید.
نوشیدنی شالگام (Şalgam) یا شلغم، یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی های سنتی ترکی به خصوص در فصل زمستان است که معمولا همراه با غذا صرف می شود. این نوشیدنی در بین گردشگران خارجی زیاد مشهور نیست؛ اما باید بدانید که نوشیدنی شلغم، بسیار لذیذ و مقوی است و از امتحان کردن آن به هیچ وجه پشیمان نخواهید شد.
نوشیدنی شلغم با آب هویج بنفش، نمک و فلفل و ادویه درست می شود؛ سپس با شلغم طعم دار شده، مخمر و با بلغور گندم آسیاب شده وارد مرحله تخمیر می شود. طعم این نوشیدنی سنتی گاهی ترش و نسبتا تند است. در بعضی از طرز تهیه ها درست قبل از سرو نوشیدنی شلغم، یک تکه هویج ترشی به نام تانه (tane) و گاهی اوقات سیر و پاپریکا نیز به آن اضافه می شوند. نوشیدنی شلغم به صورت سنتی در لیوان های بلند و به صورت سرد سرو می شود.
شلغم معمولا همراه با نوشیدنی سنتی آیران (ayran) یا همان دوغ و پس از خوردن کباب در ترکیه نوشیده می شود. جالب است بدانید که این نوشیدنی بخشی از فرهنگ غذایی ارامنه نیز به شمار می رود. در بخش هایی از کشور ترکیه، نوشیدنی شلغم و آیران با هم ترکیب شده و سپس سرو می شوند.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- خاستگاه نوشیدنی شلغم
- فراوری نوشیدنی شلغم
- مواد لازم
- طرز تهیه
- نکات مهم برای تهیه نوشیدنی شلغم
- فواید نوشیدنی شلغم
- رویدادهای مربوط به نوشیدنی شلغم
- سفر به ترکیه با طعم نوشیدنی شلغم
خاستگاه نوشیدنی شلغم
شالگام یا شالگام سویو در زبان ترکی به معنای آب شلغم است. این نوشیدنی محبوب و سنتی ترکی در شهرهای جنوبی ترکیه از جمله آدانا، هاتای، مرسین، ازمیر، طرسوس، قهرمان مرعش و منطقه چوکوروا خورده می شود. به نظر می رسد که خاستگاه اصلی نوشیدنی شلغم، آدانا و مرسین باشد. شلغم در این منطقه ها به وفور کشت می شود و مردم این شهرها عادت دارند با هر چیزی ترشی درست نمایند. شاید نوشیدنی شلغم نیز به همین صورت ابداع شده باشد.
نام نوشیدنی شالگام در واقع ریشه در کلمه فارسی شلغم دارد. قدمت این نوشیدنی در نوشته های یک نویسنده، طبیعت شناس و دنیاگرد فرانسوی به نام پیر بلون (Pierre Belon)، به قرن پانزدهم برمی شود. تحقیقات نشان داده اند که آب هویج بنفش نیز در تهیه نوشیدنی شلغم به کار گرفته می شده است تا آثار میزان زیاد کربوهیدرات موجود در این نوشیدنی را کاهش دهد.
نوشیدنی شالگام به وسیله فروشندگان غرفه های خیابانی به فروش می رسد؛ اما می توان آن را در بعضی از فروشگاه ها نیز پیدا کرد.
فراوری نوشیدنی شلغم
هیچ تکنیک استاندارد خاصی برای فراوری نوشیدنی شلغم وجود ندارد.، اما در تکنیک سنتی از تخمیر خمیر ترش و هویج برای فراوری استفاده می شده است. از سال 1996، کارخانه های صنعتی بسیاری دست به فراوری این نوشیدنی در مقیاس زیاد زده اند که در میان آن ها می توان به شرکت دوگانای گیدا (Doganay Gida) اشاره نمود. این شرکت، 95 درصد نوشیدنی شلغم بازار را فراوری می نماید.
نوشیدنی شلغم به اروپا، ژاپن و آمریکا ینز صادر می شود. فرآیند فراوری این نوشیدنی معمولا 4 تا 5 روز زمان نیاز دارد، در حالی که فراوری سنتی نوشیدنی شلغم، حدود 10 تا 12 روز زمان می برد. طعم ویژه نوشیدنی شلغم از لاکتیک اسید به دست می آید.
مواد لازم
- 4 عدد لبو یا یک کیلوگرم هویج بنفش
- 4 قاشق غذاخوری نمک
- 4 قاشق چای خوری سیتریک اسید یا آب لیموی تازه
- 6 عدد فلفل تند
- 2 مشت نخود
- 2 مشت بلغور گندم
طرز تهیه
1. دستکش بپوشید و پوست هویج ها یا لبوها را بگیرید. آن ها را خرد کنید. سپس آن ها را به طور مساوی در 8 ظرف شیشه ای بریزید.
2. فلفل ها را به دو قسمت تقسیم کنید و در شیشه ها بیندازید.
3. نخود و بلغور گندم را به طر مساوی در شیشه ها بریزید.
4. نمک، سیتریک اسید (یا آب لیموی تازه) و یک لیوان آب تصفیه شده را در یک کاسه بریزید و هم بزنید تا نمک کاملا حل شود.
5. مایه نمکی را به میزان مساوی در شیشه ها بریزید.
6. بقیه شیشه را با آب تصفیه پر کنید و درب آن ها را محکم ببندید.
7. شیشه ها را در جایی خنک و به دور از نور آفتاب نگهداری کنید.
8. درب شیشه ها را هر روز باز کنید و سبزیجات را هم بزنید. این کار را برای 20 روز تکرار کنید.
9. در روز بیست و یکم، مایع داخل شیشه ها را از روی یک پارچه صافی عبور دهید و نوشیدنی شلغم را در بطری شیشه ای بریزید و در یخچال قرار دهید.
10. نوشیدنی شلغم را پس از خنک شدن در لیوان های بلند بریزید و سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه نوشیدنی شلغم
- فراوری نوشیدنی شلغم شبیه به فرآیند فراوری ترشی است. تنها تفاوت این است که سبزیجات به شکل ترشی و آب آن ها به شکل نوشیدنی شلغم خورده می شوند. پس در زمان درست کردن نوشیدنی شلغم باید به نکاتی که در تهیه ترشی رعایت می کنید، توجه کنید. به طور مثال، ظروف مورد استفاده باید کاملا تمیز و استریل باشند؛ سبزیجات باید تازه باشند، خوب شسته شوند و له نشوند. شما بعلاوه باید از آب آشامیدنی تمیز برای تهیه نوشیدنی شلغم بهره ببرید.
- از قلم نیاندازید که هر روز درب ظرف ها را باز کنید و مواد را هم بزنید.
- توجه به این نکته لازم است که فرآیند تخمیر به عوامل زیادی چون نوع سبزیجات مورد استفاده، باکتری محیط، دما و غیره دارد که تخت کنترل شما نیست. به همین علت هر بار که سراغ تهیه نوشیدنی شلغم بروید با یک تجربه متفاوت روبه رو خواهید شد. طعم نوشیدنی شلغم در هر باری که آن را درست کنید، فرق دارد، پس تعجب نکنید.
- رمز درست کردن یک نوشیدنی شلغم فوق العاده این است که تمام مواد داخل شیشه باید در آب و نمک غوطه ور باشند.
- بعضی افراد به جای بلغور گندم، یک تکه نان را در یک پارچه می پیچند و در داخل شیشه قرار می دهند. این تکه نان در واقع نقش عامل تخمیر را بازی می نماید.
- برای سرو، می توان از سبزیجات ترشی داخل شیشه نیز استفاده کرد.
- بعضی افراد اعتقاد دارند که نباید درب ظرف حاوی نوشیدنی شلغم را باز کرد. آن ها پس از 15 روز این نوشیدنی را سرو می نمایند.
فواید نوشیدنی شلغم
نوشیدنی شلغم حاوی سدیم، آنتوسیانین، ویتامین های گروه B، کلسیم، پتاسیم و آهن است. بعضی افراد نوشیدنی این نوشیدنی را به علت مقادیر زیاد سدیم برای افراد مبتلا به بیماری قلبی مناسب نمی دانند؛ اما نوشیدنی شلغم دارای فواید بی شماری است که در ادامه به بعضی از آن ها اشاره خواهیم کرد.
- یاری به هضم
- کاهش تعریق
- افزایش اشتها
- کاهش ریسک ابتلا به بیماری های مختلف، به خصوص انواع سرطان ها به علت وجود آنتوسیانین
- خاصیت ضدعفونی
- پاکسازی سموم از بدن
- از بین بردن سنگ کلیه
- پاکسازی ریه و نای
- از بین بردن آکنه، اگزمای پوستی، ورم، التهاب و هماتوم (جمع شدن خون در بخشی از بدن ولی بیرون از رگ های خونی)
رویدادهای مربوط به نوشیدنی شلغم
از سال 2010، فستیوالی در شهر آدانا برای نوشیدنی شلغم برگزار می شود. فستیوال کباب آدانا و فستیوال شلغم در واقع از سنت صدساله لذت بردن از کباب، جگر و نوشیدنی شلغم به وجود آمده است. این رویداد در حال حاضر تبدیل به یک فستیوال خیابانی محبوب در سراسر کشور ترکیه شده است که در آن موسیقی دانان خیابانی در دومین شنبه شب ماه دسامبر، به اجرای موسیقی می پردازند.
سفر به ترکیه با طعم نوشیدنی شلغم
ترکیه در همسایگی ایران، یکی از پرطرفدارترین مقاصد گردشگری بین ایرانیان و گردشگران بین المللی است. یکی از مجذوب کننده ترین جاذبه های این کشور، امتحان کردن انواع غذاها و نوشیدنی های سنتی آن است. در سفر به منطقه ها جنوبی و جنوب غربی کشور از جمله ازمیر و آدانا، لذت مزه کردن نوشیدنی شلغم را از دست ندهید.
نوشیدنی شلغم با رنگ قرمز تیره و عطر و بویی تند با تزئین هویج ترشی، شبیه به یک جشن متحرک می ماند. طعم این نوشیدنی در لحظه اول شاید کمی عجیب به نظر بیاید؛ اما کافی است آن را همراه با کباب های تند ترکی بخورید و مطمئن باشید که بی درنگ عاشق آن خواهید شد.
آیا پیروز به تهیه نوشیدنی شالگام از مجموعه شربت ها و نوشیدنی ها شدید؟ اگر این نوشیدنی متفاوت و لذیذ را در خانه درست کردید، حتما در بخش نظرات همین مقاله، تجربه خود را برای ما و دیگر کاربران خبرنگاران بنویسید یا از نوشیدنی زیبای شالگام خود عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام (@)، عکس های خود را با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: کجارو / tasteatlas.com / turkishfoodie.com / turkishstylecooking.com / thespruceeats.com