طرز تهیه بز قورمه، غذای سنتی کرمان
به گزارش سفر به تایلند، بز قورمه یکی از غذاهای سنتی استان کرمان است که تقریبا با تمام ذائقه های ایرانی سازگاری دارد. در این مطلب قصد داریم طرز تهیه این غذای سنتی و نکاتی برای بهبود طبخ آن را معرفی کنیم.
خبرنگاران | سرویس آشپزی - این غذا در گذشته با گوشت بزغاله تهیه می شده است، از اینرو به آن بز قورمه می گویند. یکی از ویژگی های مثبت این غذا، امکان سرو آن هم با نان و هم با برنج است؛ در استان کرمان نیز با هر دو روش سرو می گردد. اگر به کرمان سفر نموده باشید، احتمالا با این غذا آشنایی دارید، در غیر این صورت نگران نباشید، زیرا به راحتی می توانید آن را به همان سبک سنتی که در کرمان طبخ می گردد، در منزل تهیه نمایند و در کنار خانواده و عزیزان تان از میل کردن آن لذت ببرید. همچنین بز قورمه عطر و بوی خوبی دارید و به راحتی نیز می توان آن را تزیین کرد.
مواد لازم برای تهیه بز قورمه
مواد لازم | |
گوشت گوسفند | 500 گرم |
نخود نیم کوب | 1 و 1/2 لیوان |
سیر | 1 بوته |
نعناع داغ | 2 الی 3 قلشق سوپخوری |
زعفران | 3 قاشق غذاخوری |
کشک | 1 و 1/2 لیوان |
نمک | به میزان لازم |
فلفل | به میزان لازم |
زردچوبه | به میزان لازم |
چند نکته:
- از قسمت های چربی دار گوشت و سردست گوسفند بهره ببرید.
- مقداری از سیر را به صورت سیر داغ درست کنید و همراه با یک قاشق سوپخوری نعناع داغ برای تزیین روی غذا به کار ببرید.
- از چند ساعت قبل باید نخود را خیس کنید.
- حتما از نخود نیم کوب یا لپه شده استفاده نمایید، برای اینکار پس از آنکه نخود چند ساعت در آب ماند، با چنگ زدن آن را لپه کنید.
طرز تهیه بز قورمه
- پیاز را نگینی ریز خرد کنید و کمی آن را تفت دهید.
- گوشت را به پیاز اضافه نموده و کمی تفت دهید.
- سپس زردچوبه را به غذا اضافه کنید.
اکنون درون یک قابلمه 4 الی 5 لیوان آب بریزید و پس از آنکه به جوش آمد، گوشت، پیاز و نخود را دورن آن بریزید.
- سیر داغ را تهیه کنید و مقداری از آن را برای تزئین غذا نگهدارید و مابقی را به گوشت در حال پخت اضافه کنید.
- نصف نعناع داغی که داشتید را نیز به گوشت بیفزایید.
- هنگامی که گوشت کاملا پخت، فلفل را نیز اضافه کنید.
- اگر این غذا را با برنج میل کنید، اجازه ندهید تمام آب گوشت تبخیر گردد. در صورتی که این غذا را با نان سرو می کنید، باید آب کمی داشته باشد و تقریبا شبیه خوراک گردد.
- اکنون زعفران را اضافه نموده و سپس کشک را نیز درون قابلمه بریزید.
پس از اضافه کردن کشک، آن را بچشید و اگر کم نمک بود، مقداری نمک به آن اضافه کنید. پیش از افزودن کشک به غذا، نمک نزنید، زیرا اگر کشکی که استفاده می کنید شور باشد، محتمل است غذا نیز شور گردد.
- هنگامی که کشک آغاز به جوشیدن کرد، بز قورمه آماده است.
- غذا را در ظرف مناسبی بکشید و روی آن را با سیرداغ و نعناع داغ تزیین کنید.
چند نکته:
حتما زمانی که نخود را به گوشت اضافه کردید، ادویه های یاد شده را نیز به کار ببرید. حبوبات هنگام پخت بوی نامطبوعی دارند و در صورتی که از ادویه استفاده ننموده باشید، در نهایت غذای خوش طعمی نیز نخواهید داشت. البته می توانید نخود را جداگانه بپزید و آب را دور بریزید و زمانی که گوشت پخته شد، نخود را اضافه کنید.
می توانید گوشت و پیاز را در ابتدا تفت ندهید، اما تفت دادن گوشت با پیاز و ادویه باعث می گردد هم بوی نامطبوع گوشت از بین برود و هم بافت گوشت در زمان پخت منسجم بماند.
گاهی در این غذا از مغز گردو هم استفاده می گردد، البته در دستور اصلی آن گردو نیست، اما در صورت تمایل می توانید آخر کار گردو را خرد یا آسیاب نموده و به غذا اضافه کنید.
- در صورت سرو این غذا با نان، می توانید همانند آبگوشت معمولی از سیب زمینی نیز بهره ببرید.
- برای اطمینان از سلامت کشکی که استفاده می کنید، بهتر است آن را اول بجوشانید.
بز قورمه را می توان کوبید و مانند گوشت کوبیده سرو کرد، در این صورت آن را با نان سور می نمایند. البته در شیوه سنتی از نان محلی استفاده می گردد. در صورتی که می خواهید این غذا را بکوبید، باید اجازه دهید که آب آن کاملا تبخیر گردد و سپس همانند گوشت کوبیده آبگوشت، آن را بکوبید. اگر قصد دارید این غذا را با برنج میل کنید، برنج را به صورت کته طبخ نموده و سعی کنید غذا کمی آب داشته باشد. در این صورت نباید گوشت و نخود را بکوبید.
اگرچه طبخ این غذا ساده است، اما یک غذای کامل و سرشار از مواد مقوی است. گوشت و نخودی که در آن وجود دارد، منبع خوبی از پروتئین است. کشک کلسیم فراوانی دارد و به استحکام استخوان یاری می نماید. وجود سیر و نعناع نیز باعث تعدیل طبع سرد کشک خواهد شد، به علاوه سیر سرشار از فولیک اسید است و به تقویت سیستم ایمنی بدن یاری فراوانی می نماید.
منبع: setare.com